Preventivni sistem

Vrtec Lavra je katoliški vrtec, ki ga vodijo sestre hčere Marije Pomočnice (FMA) – don Boskove salezijanke. Vzgojno delo v vrtcu zato poteka po preventivnem sistemu, ki je dediščina velikega vzgojitelja mladih sv. Janeza Boska.
Ob porajanju Vrtca Lavra so v njem delovale le sestre FMA. Kmalu so se jim pridružili še drugi sodelavci. Vsem – tako sestram kot laikom – je lastno delo in življenje po salezijanskem preventivnem vzgojnem sistemu. Kot je v družini pomembna skladnost med vzgojo očeta in matere, tako je tudi v vrtcu pomembna skladnost med vzgojnim osebjem. V salezijanskem vrtcu so vzgojitelji vsi: tako vzgojiteljica v skupini, njena pomočnica, kot kuharica, čistilka, hišnik … Pri vzgoji je pomemben prav vsakdo izmed njih. Otroci namreč dihajo ozračje, ki ga živijo odrasli.
Don Bosko je kritično presojal različne vzgojne tokove (tradicionalne in nove), jih združeval s svojo življenjsko izkušnjo in iz vsake smeri pobiral tisto, kar je bilo najboljše.
Podobno se tudi mi trudimo, da bi pri vzgoji ohranili zdrave korenine družinskega okolja in krščanske tradicije ter jim dali nove življenjske sokove sodobnih pedagoških usmeritev. Kakor on želimo od vsakega pobrati, kar ima najboljšega, in z ljubeznijo ponuditi otrokom in družinam.
Don Bosko se pri svojem vzgojnem delu ni izrecno posvečal predšolskim otrokom, a vendar smemo vzgojo predšolskih otrok upravičeno uvrščati v tipično salezijansko karizmo.
To je don Boskov in naš preventivni vzgojni sistem.

Koledar