Zdravje v vrtcu 2016/17

POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V VRTCU V ŠOLSKEM LETU 2016/17

 

V šolskem letu 2016/17 smo se vse skupine vrtca Lavra, tako v matični enoti v Murski Soboti, kot tudi v dislocirani enoti Tišina odločili, da bomo sodelovali v programu Zdravje v vrtcu, ki ga pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Tako je v programu sodelovalo 5 skupin: otroci iz skupine slončki, medvedki, ovčke, oblak in sonce, skupaj z njihovimi vzgojiteljicami in pomočnicami vzgojiteljice ter vzgojiteljica Martina Zajc, ki je priskočila na pomoč v skupini medvedki in bila na ravni vrtca odgovorna za bodoče šolarje.

Z izvajanjem programa smo začeli z mesecem septembrom, ko smo se zavestno odločili, da želimo v našem vrtcu živeti zdravo. V ta namen smo  začeli spoznavati samega sebe. Najprej je bilo na vrsti naše telo. S knjigo Od nog do glave, smo počasi spoznavali pomembne dele svojega telesa ter se ob teh delih tudi gibalno in plesno zaustavili. Govorili smo tudi o čustvih, kdaj smo žalostni, veseli ipd. V pogovoru o tem, kako skrbimo za telo smo skupaj ugotavljali: da je čisto, zdravo, oblečeno in urejeno. Tako smo se vse skupine najprej zaustavile pri osebni higieni. Ker smo vedno v stiku z najrazličnejšimi stvarmi, je bila prva na vrsti higiena rok. Pričeli smo z ogledom knjig, nato smo se učili pravilnega poteka umivanja s pomočjo navodil. Izvedli smo pravilen prikaz umivanja ter umivanje, vsi od najmlajšega do najstarejšega, tudi praktično izvedli. Pri tem pa nam je pomagala tudi ga. Tadeja Puhek, ki je organizatorke prehrane in zdravstveno-higienskega režima v našem vrtcu.

Ker vemo, da telesa higiena ne zaobjema samo higiene rok, temveč tudi higieno zob, sta nam o tem spregovorili ga. Maja in ga. Andreja iz Zdravstvenega doma Murska Sobota. Učili sta nas in k pravilnemu umivanju spodbujali tudi s svojimi obiski, lutkovnimi predstavami ter pravilnim prikazom umivanja zob. Ob koncu šolskega leta, sta nam zobe tudi pregledali, ter nas pohvalili.

K telesnemu zdravju sodi tudi zdrava prehrana. Z njo smo se srečali preko našega vrtčevskega jedilnika, ob obisku naših čebelarjev ter spoznavanjem pomembnosti medu ob praznovanju slovenskega tradicionalnega zajtrka, ob skrbi naših vrtičkov ter praznovanju rojstnih dni.

Vsa spoznanja smo skozi leto nadgrajevali z raznimi igrami, pesmimi, deklamacijami, zgodbami, različnimi vrstami razgibavanj ter najrazličnejšim praktičnim delom, saj smo risali, slikali, lepili,…

Skrb za naše telo, nas je popeljala tudi k misli o varnosti v prometu. To temo smo začeli s pogovorom o pravilih v prometu. V okolici vrtca smo poiskali prometne znake, otroci so jih opazovali in povedali, kaj je na njih narisano. Nato smo jih pravilno poimenovali. Prometno varnost smo nadgrajevali z različnimi igrami, kjer je bilo upoštevati pravila, risali prometne znake, jih izdelovali, se igrali s prevoznimi sredstvi, se udeležili aktivnosti ob dnevu evropske mobilnosti ter sodelovali v natečaju »Otroci za varnost v prometu«.

Ob vsem tem pa nismo pozabili skrbeti niti za naravo. Z ločevanjem odpadkov in recikliranjem smo ustvarjali nove umetnine. Narava pa nam je bila za vse to zelo hvaležna, saj nam je vsakodnevno nudila možnost bivanja zunaj ter najrazličnejših gibanj v njej. Zato smo imeli možnost grabljati listje, se igrati z njim, tekati po travnatih površinah, plezati po podrtih hlodih, se igrati z naravnim materialom, drsati po zaledenelih površinah, čofotati po mokrih lužah ter se razgibavati v njej na najrazličnejše načine, npr. preko teka, poskokov, skakanj,…

Naša vrtčevska družina se občasno tudi veča, saj se vsako leto v naših družinah rojevajo novi družinski člani. Njim smo namenili nekaj trenutkov, ko so nam naše mame, ki so bile na začetku leta še v pričakovanju, sedaj že pripeljale pokazat svoje novorojenčice. Da bi se na te trenutke vsi dobro pripravili, smo spoznali vse o skrbi za mamico v pričakovanju, o skrbi za novorojenčka, dojenčka, se igrali s punčkami, jih hranili, umivali, preoblačili, zdravili.

Med počitnicami pa nas je razveselilo toplo sonce, zato smo namenili posebne trenutke tudi varni zaščiti pred soncem. Z otroki smo si ogledali, kar potrebujemo, da zaščitimo naše telo pred sončnimi žarki. Ker smo že skozi šolsko leto opazili, da imajo otroci res posebno skrb za svoje telo, so si že naslednji dan po pogovoru, prinesli s sabo v vrtec klobučke, zaščitne kreme in primerna oblačila. Pozabili pa nismo niti na pitje tekočin.

Zaključila bi s tem, da v tem šolskem letu, poleg telesnega nismo pozabili tudi na svoje duševno zdravje.  V ta namen, smo se trudili za lepo medsebojno igro, gradili smo odnose s prijatelji, vzgojnim osebjem in s starši, ob tem pa uporabljali veliko mero »dobrodušnega« humorja.

 

Nekaj utrinkov dejavnosti skozi leto si lahko pogledate tukaj.

Jožica Bagari

 

 

Koledar